Σαολίν Πύργος - ΚΕ.ΠΟ.ΣΑ.Π. ΦΟΙΝΙΚΑΣ - Συνήθεις Ερωτήσεις
Τι είναι το Σαολίν Γου Κουνγκ;
Η σχολή πολεμικών τεχνών των Σαολίν, είναι ένα βαθυστόχαστο σύστημα πολεμικών τεχνών με πλούσιο περιεχόμενο. Πολλές φορές αναφέρεται σαν "Σαολίν Γουσού" [κιν.: shàolín wǔshù 少林武术] κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο και μη έγκυρο. Η σωστή αναφορά στις Πολεμικές Τέχνες του Σαολίν είναι Σαολίν Γου Κουνγκ [κιν.: shàolín wǔgōng 少林武功], Σαολίν Τσουάν Φα [κιν.: Shàolín Quánfǎ 少林拳法] ή έστω Σαολίν Κουνγκ Φου [κιν.: shàolín gōngfu 少林功夫]. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι πολεμικές τέχνες του Σαολίν, είναι μια ολοκληρωμένη Διδασκαλία που βασίζεται στο παραδοσιακό πολιτισμό του Σαολίν αλλά και την Κινέζικη κουλτούρα.
Πόσες φόρμες έχει το Σαολίν;
Σύμφωνα με τα διάφορα εγχειρίδια που προέρχονταν από το ναό Σαολίν, το Σαολίν Κουνγκ Φου περιλαμβάνει 708 σύνολα δεξιοτήτων [Κιν.: tàolù 套路], οι γνωστές μας φόρμες, από τις οποίες μόνο αρκετές δεκάδες είναι ευρέως γνωστές και εξασκούνται. Υπάρχουν επίσης 156 μοναδικά σύνολα άοπλης μάχης και όπλων, εξειδικευμένες τεχνικές του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως τεχνικές ενέργειας [Κιν.: qìgōng 气功], αρπαγών [Κιν.: qínná 擒拿], πάλης [Κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [Κιν.: xiè gǔ 卸骨], ζωτικών σημείων [Κιν.: diǎnxué 点穴], κλπ. Αυτό το ευρύ σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων αποτελεί ένα τεράστιο και τεχνικά ταξινομημένο σύστημα, οργανωμένο με βάση τις ειδικές κατηγορίες και τα επίπεδα δυσκολίας.
Τι είναι το Τσαν;
Ως ερμηνεία της λέξης σημαίνει ενδοσκόπιση, στοχασμός γαλήνη, επαγρύπνηση, σταμάτημα της σκέψης, περισυλλογή. Ως έννοια, απλά αφήστε το σώμα εντελώς χαλαρό και το νου ολοκληρωτικά ελεύθερο, ξεχάστε κάθε πρόβλημα της ζωής, όλες τις ανησυχίες, τις πολύπλοκες σκέψεις, και πράγματα. Αλλάξτε την ακαταστασία με τη μεθοδικότητα, αποκτήστε τάξη και αυτοσυγκράτηση, και σταδιακά θα αντιληφθείτε μια νέα κατάσταση του νου.
Ποια η διαφορά Γου Σου και Γου Κουνγκ;
Ο όρος Γουσού αναφέρεται καθαρά στη πολεμική τέχνη. Για τους Σαολίν ο όρος Γου Κουνγκ είναι ειδική λέξη, καθώς το Σαολίν δεν είναι μόνο πολεμική τέχνη, αλλά και πνευματική καλλιέργεια. To Σαολίν Γου Κουνγκ [κιν.: Shǎolín wǔgōng 少林武功] έχει καταγεγραμμένη ιστορία κι αναπτύσσεται επί 1.500 χρόνια, ακόμη και σήμερα. Είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο σαν η Κορυφαία και πιο Ευγενική Μορφή Μαχητικής Τέχνης. Ουσιαστικά το Σαολίν Γου Κουνγκ συμβολίζει την επικράτηση του πνεύματος, επί της ύλης. Μετατρέπει τα βίαια ένστικτα σε ανώτερη πνευματική λειτουργία μετασχηματίζοντας τα έτσι σε Πνευματική αξία.
Είναι το Σαολίν Γου Κουνγκ άθλημα;
Το Σαολίν είναι Πολιτισμός και Κουλτούρα, δεν είναι Αθλητισμός, δεν είναι προϊόν Φαστ Φουντ, δεν είναι Παιχνίδι, δεν είναι Σπορ, δεν είναι fitness, δεν είναι μόδα της εποχής. Είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά. Θέλει χρόνια καλλιέργεια και Πνευματική και Σωματική, αλλά και σκληρή προσπάθεια. Δεν συμμετέχει στη μετάλλαξη του Πνευματικού Ιδεώδους σε προϊόν, ούτε μετασχηματίζει τη κοινωνική ζωή σε αρένα.
Υπάρχουν ζώνες, βαθμίδες στο Σαολίν Γου Κουνγκ;
Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν βαθμίδες. Αυτό όμως έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, δημιούργησε μια σωρεία δασκάλων και χιλιάδων μοναχών που αυτο-ονομάζονταν Σαολίν. Στην ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση, ο ναός Σαολίν αποφάσισε να δώσει ένα τέλος, με τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων ανά τον κόσμο, όπου τα μέλη θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένα πλέον, όχι μόνο τη γνώση τους, αλλά και τον χρόνο εξάσκησης. Έτσι από το 2010, σε μία προσπάθεια διάδοσης του πολιτισμού του Σαολίν στο δυτικό κόσμο, εντάχθηκε το σύστημα αξιολόγησης για την ενθάρρυνση, την επιβράβευση αλλά και την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του μοντέρνου κόσμου.
Το Ελληνικό Σύστημα Αξιολόγησης Σαολίν Γου Κουνγκ Ντουάν Ουέϊ έχει συσταθεί ειδικά από την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών του Σαολίν, να ανυψώσει το επίπεδο στις τεχνικές και τη θεωρία των πολεμικών τεχνών του Σαολίν και να θεσπίσει ένα πρότυπο για την αξιολόγηση του τεχνικού επίπεδου των πολεμικών τεχνών του Σαολίν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.
Κάθε πότε γίνεται αξιολόγηση προόδου;
Η Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν ανακοινώνει Αξιολογήσεις δύο φορές κάθε χρόνο. Οι Αξιολογήσεις ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει σε αξιολόγηση θα πρέπει να το δηλώσει με έγγραφη δήλωση προς την Ομοσπονδία και το Σύλλογο του. Τα Διπλώματα που παραδίδονται στους Επιτυχόντες, δημιουργούνται ακολουθώντας τις πιο μοντέρνες μεθόδους για το τύπωμα Πιστοποιητικών, χρησιμοποιούν Ψηφιακή Τεχνολογία Εκτύπωσης Λέιζερ και ειδικό χαρτί της εταιρείας Fujifilm τύπου Fujicolor Crystal Archive, για αποφυγή πλαστογραφίας και απομίμησης. Έχουν Μοναδικό Κωδικό Αριθμό και αναφέρουν το/τα Ονοματεπώνυμα των Δασκάλων που τους έχουν Διδάξει και σε ποιο επίπεδο έχουν φτάσει. Ελέγχονται ημερολογιακά για σωστή τήρηση των κανονισμών του Συστήματος αξιολόγησης ®Σαολίν Γου Κουνγκ Ντουάν Ουέϊ και καταγράφονται στο Επίσημο Αρχείο Πιστοποιήσεων της Ομοσπονδίας.
Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι κάποιος δάσκαλος είναι εγκεκριμένος;
Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί που με μερικές φωτογραφίες, ένα ταξίδι, κάποιες γνώσεις και αρκετή πονηριά, πιστοποιούν τον εαυτό τους σαν πολυταξιδεμένο Δάσκαλο του Σαολίν, ή γίνονται ακόμη και ιδρυτές συστημάτων. Συμμετέχουν σε κάποια Ομοσπονδία και εφησυχάζουν. Αρκεί να τους ζητήσετε Διαβατήριο....
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ένας Δάσκαλος του Σαολίν Γου Κουνγκ, πρέπει να διαθέτει Δίπλωμα ή Πιστοποίηση από κάποια Σχολή ή Ακαδημία αναγνωρισμένη από το Ναό Σαολίν και το Κινέζικο Κράτος, μπορεί να διαθέτει άμεσα ταυτότητα από το ναό Σαολίν του Σονγκ Σαν, που είναι ο Επίσημος Φορέας του Σαολίν Παγκόσμια ή να έχει πιστοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ανώτατη Αρχή του Σαολίν στην Ελλάδα, ή ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν, που εκπροσωπεί επίσημα το Σαολίν στην Ελλάδα, ή κάποιον άλλο σχετικά αρμόδιο φορέα. Φυσικά, κάποιος Δάσκαλος μπορεί να έχει πιστοποίηση και από κάποιο άλλο ίδρυμα, σχολή, ναό κτλ, στην Κίνα ή στο εξωτερικό, που χρησιμοποιεί το όνομα Σαολίν.
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ναό Σαολίν της Κίνας, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, στο ΕΠΟΣ ή την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν.
Υπάρχουν άλλοι ναοί Σαολίν;
Υπάρχει μόνο ένας Ναός Σαολίν στο Σονγκ Σαν, ο οποίος φέρει το τίτλο Σαολίν, με ηγούμενο τον Σεβάσμιο Σι Γιουνγκ Σιν. Υπάρχουν βέβαια όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα μας και ναοί υπό το Σαολίν. Βέβαια, αυτοί οι ναοί είναι στο στάδιο της αναστήλωσης και δεν λειτουργούν εκπαιδευτικά.
Στις μέρες μας, το ευρύ κοινό δυστυχώς δεν έχει πλήρη αντίληψη σχετικά με το Σαολίν. Έτσι, όποιος κάνει φανταχτερές φιγούρες φορώντας ρούχα μοναχού και έχοντας ξυρισμένο κεφάλι, βαπτίζεται Σαολίν. Με τον ίδιο τρόπο βαπτίζονται Σαολίν, διάφοροι δάσκαλοι πολεμικών τεχνών, σχολές, ακόμα και ναοί.
Τι σημαίνει λαϊκοί μαθητές;
Ας γίνει κατανοητό. Όλοι οι μαθητές είναι λαϊκοί. Δηλαδή δεν είναι Μοναχοί του ναού Σαολίν. Οι μοναχοί Σαολίν βρίσκονται μόνο μέσα στο ναό Σαολίν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Σεβάσμιου Ηγούμενου Σι Γιουνγκ Σιν, ζουν μέσα σε αυτόν ή βρίσκονται κάπου εκτός με έγγραφη, επίσημη εντολή του ίδιου του Σεβάσμιου Ηγούμενου, στα Πολιτιστικά Κέντρα διαφόρων χωρών.
Συνεπώς, όλοι οι μαθητές του Σαολίν Γου Κουνγκ, είναι λαϊκοί, χωρίς καμία επιμέρους δέσμευση. Επιπλέον, σε κανένα ναό, ούτε στο Σαολίν, δεν υπάρχουν μοναχοί κάτω των 18 ετών, παρά μόνο μαθητευόμενοι.
Πόσος χρόνος απαιτείται για την εκμάθηση του Σαολίν Γου Κουνγκ;
Το Σαολίν Γου Κουνγκ δεν περιορίζεται χρονικά ως προς τη μάθηση, γιατί απλά κάποιος μπορεί να μαθαίνει ακόμη κι όλη του τη ζωή.
Πως μπορεί κάποιος να διδάξει Σαολίν Γου Κουνγκ;
Για να διδάξει κανείς Σαολίν Γου Κουνγκ θα πρέπει να είναι κάτοχος τουλάχιστον του 4ου Ντουάν Ουέϊ Μέσου Επιπέδου και τουλάχιστον 21 ετών. Τεχνικά, η ελάχιστη διάρκεια για την επίτευξη του 4ου Ντουάν Ουέϊ Μέσου Επιπέδου είναι 4 με 5 έτη. Η διάρκεια αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο ημερολογιακή, αλλά πραγματικός χρόνος εξάσκησης, με διαρκή παρουσία.
Πρέπει να είναι κανείς Βουδιστής για να ασχοληθεί με το Σαολίν Γου Κουνγκ;
Φυσικά και όχι. Η ενασχόληση με το Σαολίν Κουνγκ Φου, δεν προϋποθέτει βουδιστικό υπόβαθρο, ούτε απαιτεί γνώση αυτού. Τα εθιμοτυπικά της Κουλτούρας που διδάσκουμε έχουν να κάνουν με το σεβασμό στη Παράδοση και τους Δασκάλους που μας την μετέφεραν και όχι με θρησκεία ή κάτι απόκρυφο.
Πόσο συχνά πρέπει να προσέρχεται κάποιος για άσκηση;
Για τους αρχάριους και για όσους επιζητούν απλά την αυτο-βελτίωση και την καλή υγεία είναι αρκετό δύο φορές την εβδομάδα. Μερικοί σπουδαστές μπορεί να προπονούνται έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το επίπεδό τους. Είναι αντιληπτό και απόλυτα κατανοητό, ότι οι άνθρωποι έχουν κι άλλες υποχρεώσεις και δεν μπορούν να είναι σε θέση να έρχονται όσο συχνά θα ήθελαν. Εάν όμως έχουν βάλει υψηλούς στόχους, θα πρέπει να έρχονται όσες περισσότερες φορές μπορούν. Ακόμη και κάθε μέρα.
Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια προπόνηση;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν θέσεις για θεατές. Και αυτό γιατί πολλοί αισθάνονται άσχημα και αμήχανα όταν κάποιος τους κοιτάει. Ο Δάσκαλος σέβεται τους Σπουδαστές του και οι Σπουδαστές το Δάσκαλο. Η Διδασκαλία είναι ιερή και δεν διακόπτεται ούτε παρεμποδίζεται. Εάν κάποιος επιθυμεί να δει τι είναι το Σαολίν Γου Κουνγκ και να έχει μια ιδέα για το πώς είναι η εξάσκηση, δεν έχει παρά να συμμετέχει ο ίδιος για μία φορά χωρίς επιβάρυνση, μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο Δάσκαλο.
Τι ρούχα φοράμε κατά την άσκηση;
Εξυπακούεται πως η όλη αμφίεση και συμπεριφορά θα πρέπει να είναι κόσμια και να μη θίγει την υγεία και ασφάλεια των υπολοίπων. Οι Σπουδαστές και οι Σπουδάστριες θα πρέπει να φορούν την ενδυμασία του Κέντρου και τα ειδικά παπούτσια.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν υπάρχει καμία Σχολή Κινέζικου Κουνγκ Φου Παγκοσμίως που οι μαθητές της προπονούνται ξυπόλητοι, χωρίς την στολή τους και χωρίς τη ζώνη τους.
Συμμετέχουμε σε Διοργανώσεις;
Όσοι ασχολούμαστε με το Σαολίν είμαστε ειρηνιστές και πιστεύουμε στη μη βία, δεν πιστεύουμε στον ανταγωνισμό και δεν προωθούμε τον εγωισμό, γιατί τρέφει την διαχωριστικότητα.
Πιστεύουμε στην ομαδική δουλειά αλλά και στο δυναμικό που έχει ο καθένας. Καλλιεργούμε συνεργασία και Ευγενή Άμιλλα που στηρίζονται στη Μαχητική αρετή του Σαολίν κι αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε σε κάποιες επιλεγμένες διοργανώσεις, που έχουν να προσφέρουν και όχι να στερήσουν ή να δημιουργήσουν επιθετικές ενέργειες.
Φροντίζουμε να εμπνεόμαστε, να εμπνέουμε και να εστιάζουμε την προσοχή μας όχι μόνο στην εξωτερική πραγματικότητα αλλά και σε μια εσωτερική πορεία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.
Πιστοποίηση και Αναγνωρισιμότητα.
Κάθε Σπουδαστής ή Σπουδάστρια των Συλλόγων που συνεργάζονται με το ΕΠΟΣ ή την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, πιστοποιείται και αναγνωρίζεται επίσημα από το Σαολίν ή τα διάφορα Πολιτιστικά Κέντρα ανά το Κόσμο. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί πως κάποιοι“ισχυρίζονται”θέματα περί Αναγνωρίσεως Αθλημάτων, Ομοσπονδιών κ.λ.π. Η Αναγνώριση ενός Συλλόγου, Αθλητικού ή Πολιτιστικού γίνεται από το Ελληνικό Κράτος μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των Ελληνικών Δικαστηρίων. Απλά μπερδεύουν το κόσμο με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, που μπορεί να πάρει ένα άθλημα ή ένα σωματείο όταν καλλιεργεί κάποιο άθλημα και του δίνει το δικαίωμα επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων, μοριοδοτήσεων, διαφημίσεων κ.λ.π. Ενημερώνουμε λοιπόν πως το Σαολίν ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Είναι μια Πνευματική Τέχνη η οποία Διδάσκεται με σεβασμό και δεν αποσκοπεί σε σκοπιμότητες, ούτε ελπίζει να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα. Ευελπιστεί στο να διατηρήσει τη Παραδοσιακή Μορφή του και να συνεχίσει την 15 αιώνων Παράδοση του.